środa, 12 czerwca 2013

Otrębowy crumble z rabarbarem

Bardzo szybki, dietetyczny i przepyszny crumble. Polecam ponieważ obecnie jest sezon na rabarbar. Jest  to jest ciekawa alternatywa dla tradycyjnego wykorzystania go na kompot :P


Składniki:
1kg rabarbaru
1/3 szkl. cukru

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. otrąb
1/2 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny (nawet trochę mniej, bo część pójdzie do wysmarowania blaszki)
2 jajka
łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. Ciasto zagniatamy i wstawiamy na godzinkę do lodówki.
2. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałeczki, posypujemy cukrem.
3. Smarujemy blaszkę margaryną, wykładamy na nią rabarbar i pokruszone ciasto.
4. Pieczemy ok 25-30min w 200 stopniach, aż kruszonka się zarumieni

8 komentarzy:

  1. Nigdy nie przepadałam za rabarbarem. Mama nawet jak robiła ciasto to połówkę robiła bez. Wygląda to bardzo ładnie :) Może kiedyś się jeszcze do tego przekonam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam rabarbar! A właśnie kombinuje jak tu zrobić dietetyczne ciasto albo deser. No i mam!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może to dziwne,ale nigdy nie jadłam rabarbaru ;)
    Ciacho wygląda na smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm :)) no coz trzeba wyprobowac :))

    OdpowiedzUsuń